Træbriketter og træpiller kan blive for billige

De fleste briketter er i dag i god kvalitet og med høj brændværdi. Men pas på kvaliteten! Dårlige briketter bør slet ikke bruges i den åbne pejs – og selv i brændeovnen kan briketter være så dårlige, at de giver alt for lidt varme. I pejse bør man kun bruge briketter lavet af løvtræ – ikke af nåletræ.

Kravene til kvalitet gælder også for træpiller til træpillefyr. Her skal forbrugerne også sammenligne både pris og kvalitet. Det kan gøres her på siden – men vi svarer meget gerne på spørgsmål enten via email eller telefon. Se ”KONTAKT” her på siden.

Både træbriketter og træpiller er lavet af relativt groft savsmuld, høvlspåner eller knust træ. Jo renere træ des bedre træbriketter og træpiller – og dermed bedre brændværdi.

Nogle har fejlagtigt fået den opfattelse, at der er lim eller et andet kunstigt bindestof i træbriketter og træpiller. Men det er ikke tilfældet. Træbriketter og træpiller produceres ved at sætte træaffaldet under hårdt pres helt op til et par tons pr. kvadratcentimeter. Det får temperaturen til at stige, og derved frigøres træets indhold af dets naturlige bindemiddel lignin, som binder briketten sammen. En god træbriket brænder altså præcis på samme måde som et stykke træ af samme type.

Hvis briketterne eller træpillerne smuldrer hurtigt under håndteringen, eller når de brænder, er kvaliteten for dårlig – enten af det savsmuld, der er brugt, eller i fremstillingsprocessen – altså ikke presset hårdt nok. Og den dårligere kvalitet giver dårlig brændværdi og dermed dårlig økonomi.